Š. Harabin podporuje vyšetrenie podozrení z korupcie na súde

13.08.2012 Bratislava

Bratislava 13. augusta (TASR) - Predseda Najvyššieho súdu (NS) SR Štefan Harabin podporuje objasnenie každého podozrenia, pretože jedine nezávislé vyšetrovanie môže informácie potvrdiť alebo vyvrátiť. Harabin tým reagoval na trestné oznámenie podnikateľa Jána Vovčíka, ktorý štyroch sudcov NS SR podozrieva z prijatia úplatkov. O prípade dnes informoval denník Hospodárske noviny (HN).

"Predseda NS SR Harabin na základe podnetu oznamovateľa požiadal o vyjadrenie všetkých dotknutých sudcov, nielen predsedu kolégia," informoval TASR tlačový a informačný odbor súdu. Harabin je podľa informácií zo súdu pripravený zbaviť sudcov mlčanlivosti, ak o to orgány činné v trestnom konaní požiadajú. "V prípade disciplinárneho podnetu NS SR v záujme objektívneho prešetrenia odstúpil podanie rezortu spravodlivosti, aby nebolo možné vzniesť námietku z falošnej sudcovskej solidarity," informoval tlačový odbor.

Podľa Vovčíka si protistrana, s ktorou sa na Najvyššom súde SR súdil, kúpila rozsudok za 233.000 eur. Podnikateľ je presvedčený, že k podplácaniu došlo, keď v apríli obchodný senát rozhodoval o odvolaní v jeho žalobe. V dvoch súdnych sporoch sa od roku 2006 snaží získať nárok na dividendy v celkovej výške 22,8 milióna korún (757.000 eur) od dvoch štatutárov spoločnosti, ktorá sprivatizovala štátny majetok v Stakčíne. V akciovke je Vovčík menšinovým akcionárom. HN informovali, že súd už v minulosti priznal podnikateľovi časť dividend, o nároku na zvyšné teraz rozhodoval NS SR, ktorý ho zamietol. Podľa Vovčíka o úplatku hovorila protistrana verejne. "Nielen predo mnou, ale pred všetkými deklarujú, že kto maže, ten jede. Keď si zaplatíme, tak vyhráme," povedal pre denník.
 

Vyberte región